حیات وحش و کاهش جمعیت آن در دنیا
- awadmin
- اخبار

انسان و حیات وحش
طبق گزارشات ، جمعیت حیوانات وحشی تنها در پنج دهه به میزان 73 درصد کاهش یافته است. کارشناسان هشدار میدهند که پنج سال آینده برای تأمین آینده حیات روی زمین بسیار مهم خواهد بود.
صندوق جهانی حیات وحش (WWF) گزارشی تحت عنوان The living Planet منتشر کرده است. طبق این گزارش ، بررسی نزدیک به 35000 عدد از جمعیت مهره داران در 5495 گونه از جمله پستانداران، پرندگان، دوزیستان، خزندگان و ماهی ها در 50 سال گذشته ، نتیجهای نگران کننده را در بر دارد.
این گزارش نشان میدهد که زیستگاههایی مانند جنگلهای استوایی آمازون در حال نزدیک شدن به «نقاط اوج» هستند که میتواند «عواقب فاجعهبار» برای «اکثر گونهها» داشته باشد.
بحرانهای مرتبط
دکتر کریستن شویت مدیر کل صندوق جهانی حیات وحش می گوید: “طبیعت در حال بیان یک اعلام پریشانی است.” بحرانهای مرتبط با از بین رفتن طبیعت و تغییرات آب و هوا، حیات وحش و اکوسیستمها را به نقاط اوج خطرجهانی سوق میدهند. این بحرانها فراتر از محدودیتهای خود بر اینها اثر گذارند. و در ضمن از منظر آسیب رسانی به سیستمهای حمایت کننده از حیات زمین و بیثباتی جوامع ، تهدیدی قابل توجه هستند.
عواقب فاجعهبار از دست دادن برخی از با ارزشترین اکوسیستمهای ما، مانند جنگلهای استوایی آمازون و صخرههای مرجانی، را مردم و طبیعت در سراسر جهان احساس میکنند.»
اثر انسان بر رفاه حیات وحش
فعالیت های انسان از دو طریق بر رفاه حیوانات وحشی تأثیر می گذارد.
- مداخله مستقیم انسان، مانند: کنترل جمعیت حیوانات وحشی، شکار، استفاده از حیوانات در تحقیقات میدانی.
- مداخلات غیرمستقیم انسان، مانند: ایجاد اختلال و مزاحمت ، حذف زیستگاه ها، نصب سازه هایی که در حرکت حیوانات اختلال ایجاد می کند.
پروفسور دیوید مک دونالد رییس مرکز تحقیقات حفاظت از حیات وحش (WildCRU)می گوید، نگرانی فزاینده ای برای رفاه حیوانات وحشی وجود دارد – به ویژه در رابطه با حفاظت آن ها. علیرغم این نگرانی ، اما تحقیقات در این زمینه هنوز از تحقیقاتی که بر روی حیوانات در قفس متمرکز شده است ، عقب است.
نیاز به ابزارهای ارزیابی رفاه
پیشرفت در توسعه ابزارهایی برای تعیین کمیت تأثیرات رفاهی، معیارهای کاهش رفاه و افزایش شفافیت در مورد معضلات اخلاقی که بر سیاست و عملکرد تأثیر می گذارد، مورد نیاز است. به عقیده او، انسان ها تعهد اخلاقی دارند که تأثیرات خود را بر رفاه حیوانات، با «احساسات» حیوانات و همچنین «خصوصیات» آنها متناسب نمایند. به این معنا که صرف نظر از وضعیت نامگذاری شده آن حیوان در فرهنگ جوامع انسانی ، مانند «آفت»، «وحشی»، «نادر»، «در معرض انقراض»، و مداخلات غیر کشنده روی حیات وحش به اندازه مداخلات کشنده مورد توجه قرار گیرد. بیش از همه، اعتقاد او این است که انسان ها باید برای تغییر رفتار خود تلاش کنند تا از شرایطی که رفاه حیوانات وحشی را به خطر می اندازد اجتناب کنند. در جایی که نمی توان از آن اجتناب کرد، تعامل آنها با حیوانات باید درست و انسانی باشد.

گوزن زرد ایرانی (نام علمی: Dama dama mesopotamica) زیرگونهای از گوزن زرد است، که در آستانه انقراض قرار داشت. ولی خوشبختانه دلسوزان حیات وحش با تمهیداتی که انجام دادند این گونه را از خطر انقراض در ایران نجات دادند.