روز جهانی جگوار
- awadmin
- اخبار

توله جگوار نر متولد شده در ایران
روز جهانی جگوار
کشورها، روز جهانی جگوار را برای افزایش آگاهی در مورد تهدیدات فزایندهای که این حیوان با آن مواجه است و تلاش های حیاتی برای حفظ بقای آن از مکزیک تا آرژانتین ایجاد کردند. کشورهای قاره آمریکا ، هر ساله در 29 نوامبر، مراسم روز جهانی جگوار، بزرگترین گربه وحشی قاره آمریکا را به عنوان گونهی چتر – Umbrella species برگزار میکنند.
گونه چتر، گونههایی هستند که متخصصان آنها را برای تصمیمگیریهای مربوط به حفاظت انتخاب میکنند. معمولاً به این دلیل که توجه به این گونهها بهطور غیرمستقیم از بسیاری از گونههای دیگر که جامعه اکولوژیکی زیستگاه آن را تشکیل میدهند، حفافظت میکند.
کشورهای مذکور این گرامیداشت را برای حفاظت از تنوع زیستی و نمادی برای توسعه پایدار و میراث فرهنگی چند صد ساله آمریکای مرکزی و جنوبی برگزار میکنند. این روز همچنین صدای جمعی کشورهای منطقه جگوار را با همکاری شرکای ملی و بینالمللی برای جلب توجه به نیاز به حفاظت از دالانهای جگوار و زیستگاههای آنها را انعکاس میدهد.
اختصاص روزی برای توجه به این حیوان در خطر انقراض، به عنوان بخشی از تلاشهای گستردهتر برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد بوده است.
شبکه رفاه حیوانات حفظ رفاه این موجود ارزشمند را واجب میداند و به مس
تاریخچه
در مارس 2018 نمایندگانی از 14 کشور در نیویورک در مقر سازمان ملل متحد برای مجمع جگوار 2030 گرد هم آمدند. برگزار کنندگان این مجمع بیانیه جگوار 2030 را تدوین کردند که طیف گسترده ای از ابتکارات حفاظت از این گونه را با همکاری بینالمللی تشریح کرد. از جمله این ابتکارات ، پیشنهاد ایجاد روز بین المللی برای این حیوان بود.
بسیاری از کشورهای منطقه آمریکای لاتین از جمله برزیل نیز جشن های روز ملی جگوار را برگزار می کنند. کشور برزیل، جگوار را به عنوان نماد تنوع زیستی خود به رسمیت شناخته است. در میان بسیاری از صداهایی که به این فراخوان برای این روز بینالمللی پیوستند، صدای دکتر آلن رابینوویتز (Dr. Alan Rabinowitz) ، بود. او یکی از بنیانگذاران و مدیر عامل سابق و دانشمند ارشد پانترا، سازمان جهانی حفاظت از گربه وحشی است. همگی دکتر آلن را با احترام و تحسین به عنوان “مرد جگوار” و “ایندیانا جونز حفاظت از حیات وحش” میشناسند. او زندگی خود را وقف مطالعه و محافظت از جگوارها و دیگر گربه های بزرگ کرد.

اثار ردپای جگوار در کشور برزیل
نقشه راه جگوار 2030
نقشه راه 2030 تلاشی گسترده است که دولتهای کشورها، سازمانهای غیردولتی و بیندولتی، جوامع محلی و بخش خصوصی را حول یک چشمانداز مشترک برای حفاظت از جگوارها و اکوسیستمهای ارزشمند آنها متحد میکند. هدف نقشه راه تقویت کریدور جگوار در سراسر کشورهای محدوده است. اولویتهای که در نقشه راه تعریف کردهاند عبارتند از.
- حفاظت از 30 منطقه محل زندگی آنها تا سال 2030
- تحریک توسعه پایدار،
- کاهش درگیری جگوار-انسان در مناطق تحت سلطه انسان،
- افزایش امنیت و اتصال مناطق حفاظت شده اصلی.
جگوار در ایران
این حیوان زیبا جزو گونه های بومی در ایران نمیباشد. در اسفند ماه سال 1397 یک توله سیاه آفریقایی ماده را از یک مرکز نگهداری از حیات وحش در آفریقای جنوبی به ایران منتقل کردند. و در باغ وحش صفادشت مستقر کردند. ایران اولین کشور آسیایی است که میزبان این حیوان است. کنوانسیون تجارت بین المللی گونههای جانوران و گیاهان وحشی در معرض خطر انقراض و نابودی(سایتس) مجوز نگهداری این حیوان کمیاب را برای ایران صادر کرده بود.
از این حیوان پانصد قلاده در دنیا وجود دارد که صد تای آن را در قفس نگهداری میکنند. در طی سال های 1402 و 1403 به ترتیب دو توله ماده و سپس یک توله نر سیاه در باغ وحش صفا دشت متولد شدند. مسئولین توله های ماده را به باغ وحشی در سیرجان استان کرمان منتقل کردند.
شبکه رفاه حیوانات حفظ رفاه این موجود ارزشمند را ضروری میداند و به مسئولین باغ وحشها یادآوری میکند.
ویدئوی توله سیاه متولد شده در باغ وحش صفادشت